
27 sep Hoe nu verder met de ODV
Hoe nu verder met de ODV?
Pensioen als oudedagsverplichting laten uitkeren? De oudedagsverplichting (ODV) zie ik als de ‘light’ variant van wat ooit pensioen in eigen beheer was. Dan wel in afgeslankte vorm, afgestempeld van commercieel naar fiscaal.
De waardering van de ODV
Als het pensioen in de ODV is omgezet, dan is de vraag: hoe nu verder? De ODV staat op de fiscale balans van de BV. Ieder jaar wordt de ODV verplichting ‘opgerent’ met een percentage gebaseerd op het U-rendement . Door de historisch lage rente is de jaarlijkse rentebijschrijving van de ODV te verwaarlozen. Dus de ODV kabbelt rustig voort, niets aan de hand! Wanneer ik de waardering zie van de ODV, dan is hier inderdaad sprake van de ‘light’ versie van het pensioen in eigen beheer.
De ODV in de uitkeringsfase
Maar wanneer ik de uitkeringsfase zie van de ODV, dan is er wel wat aan de hand. Er zijn al vele V&A-handreikingen van de Belastingdienst over de ODV bij overlijden, vererving en uitstel van de termijnen. Dat maakt dit oudedagsvehikel zeer complex.
Omzetting van de ODV in een lijfrente
Het is fijn dat de ODV omgezet kan worden in een bancair of verzekerd lijfrenteproduct. Dat maakt het allemaal in beginsel een stuk makkelijker. De onderneming moet dan wel de financiële middelen hebben voor de aanschaf van een lijfrenteproduct. Een prettige bijkomstigheid is dat de ODV niet in een keer maar in delen omgezet mag worden. Tijdsevenredige afbouw van de ODV is dus zeker een optie.
De ODV toekomstbestendig?
De ODV? Weer een heel nieuw fiscaal oudedagsregime met veel haken en ogen. Hoe toekomstbestendig is de ODV eigenlijk? Deze vraag is niet een-twee-drie te beantwoorden.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.