Julius-de-Heer-Financiële-Planning-muntstukken

Jouw pensioen

Hoe is het gesteld met jouw pensioen?
De tijd ligt ver achter ons dat de pensioenambitie 70% van het inkomen was. Het pensioenlandschap ziet er tegenwoordig totaal anders uit. We zijn niet meer zo honkvast: een carrièreswitch met een pensioenbreuk is meer regel dan uitzondering. En dan wordt jouw pensioen flink overhoop gehaald met her en der een pensioenkapitaal ‘on hold’.

Het pensioenkader is veranderd
Het hele pensioenkader is de afgelopen jaren flink naar beneden bijgesteld. Dat is niet zo heel gek. We worden met zijn allen steeds ouder. Sinds kort gaat de AOW-leeftijd omhoog met de levensverwachting. Een hogere pensioenleeftijd betekent een lagere jaarlijkse pensioenopbouw. Daar komt nog bij dat we sinds een aantal jaren boven een inkomensgrens (2019: € 107.593) geen pensioen meer mogen opbouwen in box 1.

 Het pensioenakkoord en degressieve pensioenopbouw?
En dan is er zoiets als het Pensioenakkoord, dat pensioenambities in een totaal ander daglicht stelt. Voor jong en oud een vaste premie. Met de gelijkheid van die premie ontstaat een degressieve pensioenopbouw. De pensioenpremie van jongere deelnemers kan langer renderen dan die van hun oudere collega’s. Mag dit zomaar? Volgens wetgeving op het gebied van gelijke behandeling is het maken van onderscheid ten aanzien van leeftijd bij arbeid verboden. In dit perspectief zet ik vraagtekens bij degressieve pensioenopbouw.

Ons pensioen in ontwikkeling
Dat sociale partners met dit pensioenakkoord het roer omgooien is een onomkeerbaar proces. Ieder zijn eigen pensioenambitie dan maar. Of anders gezegd, iedereen heeft straks een pensioenpotje met een eigen pensioenambitie.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.